A Paksi FC rövid története
2019-08-29

A kezdetek

Bár a paksi labdarúgásról már 1912-ből maradtak fenn írásos emlékek, a Paksi Kinizsi Sportkör 1952. november 28-án alakult meg. A csapat 1953-ban megnyerte a negyedosztályt, és feljutott a harmadik vonalba. Ezt követően a megye I-ben több alkalommal is ezüst-, illetve bronzérmet szerzett. A paksiak 1971-ben megnyerték a megye I-et, és feljutottak az NB III-ba.

Időközben, 1966-ban felavatták az új, füves pályát, amelyhez 500 férőhelyes fedett lelátó tartozott. A csapat három idény után kiesett az NB III-ból, majd 1976-ban ismét bajnok lett, ám egy év után megint búcsúzott. Az együttes 1995-ig hatszor nyert bajnokságot, és bár többnyire a harmad- és a negyedosztály között ingázott, az 1989–1990-es idényben az NB II-ben szerepelt – története során először.

Rövid megingás után a megye I-be csúszott vissza a gárda. Egy ezüstérem után azonban újból bajnoki címet ünnepelhettek Pakson, amely NB III-as indulást eredményezett. Ezt követően megint a harmadik és a negyedik vonal között szerepelt a csapat, amely a 2000-es évek elejétől elkezdte a felemelkedését.

Feljutás az NB I-be

Az együttes 2003-ban bronzérmes lett az NB III-ban, ám a következő idényben elindulhatott az NB II-ben. Előbb a harmadik, majd a második helyen végzett, s története során először kiharcolta a feljutást az NB I-be Lengyel Ferenc vezetése alatt. A csapat azóta is állandó résztvevője az élvonalnak.

Az első évben, 2006–2007-ben a 11. helyen végzett, majd olyan futballisták érkeztek, mint Tököli Attila vagy Éger László. Időközben Lengyel Ferenc helyét Gellei Imre, a korábbi szövetségi kapitány vette át. A csapat az első három élvonalbeli idényében a 11., majd a 14. helyen végzett. Igaz, abban az évben – immár Kis Károllyal a kispadon – bejutott a Ligakupa döntőjébe, amelyben a Debrecentől 2–1-es vereséget szenvedett.

A legsikeresebb idény

A döntőbe jutással azonban már megmutatták a paksiak, hogy képesek kiemelkedő teljesítményt nyújtani, aminek a következő idényben meg is lett az eredménye. Bár a paksiak csak az 5. fordulóban szerezték meg az első bajnoki győzelmüket, az idény végére 56 pontot szereztek, és a második helyen végeztek, ráadásul a Debrecen legyőzésével megnyerték a Ligakupát, vagyis a klub legsikeresebb évét zárták. A remek teljesítményhez többek között Böde Dániel, Éger László, Fiola Attila, Heffler Tibor, Bartha László, Csernyászki Tibor és Magasföldi József is hozzájárult.

A következő idényben az Európa-ligában indult a csapat. Az első körben az andorrai Santa Colomát ejtette ki 5–0-s összesítéssel, majd a norvég Tomsőt 4–1-gyel. A harmadik körben a skót Hearts azonban már túl nagy falatnak bizonyult.

Igaz, a nagy sikert már nem tudta megismételni a Paks, az 5., 6. és 7. helyen is végzett az elmúlt években az élvonalban, míg az előző kiírásban a 8. helyen zárt. A paksiak jelenleg a 6. helyen állnak négy forduló után az NB I-ben.

A csapatról bővebb információt IDE kattintva találhatsz, a klub Facebook-oldalát IDE kattintva érheted el.

Ismét kinyitnak a stadionok a Futball Éjszakáján szeptember 4-én
Színész–Újságíró Rangadó Sényőn, exkluzív BL-kiállítás a Ferencvárosnál, stadiontúra, e-sport verseny az MTK-nál, Unokák–Nagypapák kispályás verseny, Papválogatott–Médiaválogatott gálamérkőzés Szegeden, szurkolói ankét, buborékfoci a III. Kerületnél, stadiontúra, Foot Darts-verseny, Közélet–Művészválogatott gálamérkőzés Győrben. Többek között ilyen és ehhez hasonló programok várják az érdeklődőket a Futball Éjszakáján, amelyet szeptember 4-én rendezünk meg immár a harmadik alkalommal. A labdarúgás ünnepéhez […]
Szeptember 4-én Futball Éjszakája
Budapest, 2020. augusztus 17. – NB I-es, NB II-es, NB III-as és megyei bajnokságokban szereplő futballklubok is megnyitják kapuikat 2020. szeptember 4-én, pénteken, a Futball Éjszakáján. Idén immár a harmadik alkalommal rendezik meg a labdarúgás ünnepét, az érdeklődők többek között sportfoglalkozásokon vehetnek részt, bejárhatják kedvenc csapatuk stadionját, vagy akár összemérhetik tudásukat játékos feladatok során a […]
Az ETO FC Győr rövid története
A kezdetek A klubot 1904-ben alapították Győri Vagyongyár ETO néven. Első alkalommal az 1907–1908-as idényben indult hivatalos bajnokságban, méghozzá a Vidéki bajnokság Nyugati kerületében. A csapat az első hét évben ötször az első, kétszer a második helyen végzett. A következő években is jól szerepelt az együttes, ám egészen 1937-ig várni kellett, míg a győriek feljutottak […]
A Zalaegerszegi TE rövid története
A kezdetek A Zalaegerszegi Torna Egyletet 1920-ban alapították. A csapat színe a kezdetekben fekete-fehér volt, majd zöld-fehér. Jelenlegi, kék-fehér összeállítását az 1950-es évektől használja. Az együttes a kezdetekben a harmadosztályban szerepelt, ahol 1931-ben második helyen végzett. Egy évvel később a dobogó legalsó fokára állhattak fel a zalaegerszegi futballisták, majd 1934-ben megszületett az első bajnoki cím. […]
Még több hír

Iratkozz fel, hogy értesíthessünk ha regisztrálhatsz a programokra

    Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot