Debreceni szárnyalás a 2000-es években
2019-08-08

Fővárosi gondok

Nehéz időszakon mentek át a patinás budapesti csapatok a 2000-es években. Bár a Ferencváros (2001, 2004) és az MTK (2003, 2008) is kétszer-kétszer nyert bajnoki címet az évtizedben, a másik hat alkalommal vidéki csapat végzett az első helyen. Emellett ráadásul kiesett az NB I-ből az anyagi problémákkal küzdő Vasas (2002), sőt a csapat rövid időre meg is szűnt. Jámbor János szerepvállalásával azonban újra feltámadt 2003-ban, és a Kecskemét játékengedélyével az NB I/B-ben indult, majd rögtön kiharcolta a feljutást. Az angyalföldiek mellett a Kispest Honvéd (2003) is búcsúzott az első osztálytól. A 2006–2007-es idényben pedig olyan történt, amire azelőtt egyszer sem volt példa.

A Ferencváros gazdasági helyzete katasztrofálissá vált, és nem kapott licence-et az NB I-es indulásra, így a másodosztályba került. Az együttes története során először nem az élvonalban szerepelt, ráadásul csak harmadik nekifutásra harcolta ki a feljutást.

Vidéki feltámadás

Ezzel szemben a vidéki klubok szárnyaltak. Korábban egyetlen évtizedben sem volt hasonló a dominanciájuk. Hogy mást ne mondjunk, 2000 előtt csupán három nem budapesti együttes (Nagyvárad, Győr, Vác) tudott bajnokságot nyerni az élvonalban, és nekik is összesen ötször sikerült.

Az ezredfordulón azonban már meg is született a negyedik vidéki bajnok: a Dunaferr. Két évvel később pedig a Zalaegerszeg nyerte meg az első osztály küzdelmeit – története során először.

19 éve nem látott magyar siker a nemzetközi porondon

Időközben a Debrecen egyre jobb eredményeket produkált. A Loki 2003-ban és 2004-ben is bronzéremmel zárt, sőt 2003-ban kupadöntőt is játszott, és kiharcolta az indulást az UEFA-kupában. A csapat ráadásul olyan bravúrt hajtott végre, amelyre azt megelőzően 19 évig egyetlen magyar csapat sem volt képes, és sajnos azóta sem sikerült. A debreceniek ugyanis a tavaszi szezonig állva maradtak a sorozatban. A selejtezőkörben a litván Ekranast búcsúztatták 3–2-es összesítéssel, majd az 1. fordulóban a horvát Vartekset ejtették ki kettős győzelemmel (6–3). A 2. fordulóban a görög PAOK-on idegenben szerzett több góllal (1–1) jutott túl a DVSC, ám a következő körben a FC Bruges már túl nagy falatnak bizonyult. A továbbjutás akkor sem sokon múlt, a belgák ugyanis 1–0-s összesítéssel mentek tovább.

BL-ben a Loki

Már akkoriban látszott, hogy valami készül Debrecenben, aminek meg is lett az eredménye. Az együttes 2005-ben bajnok lett, majd egymás után kétszer is megvédte a címét. Ezzel az első vidékiként hozta össze a „triplázást”. Bár 2008-ban ezüstéremmel zárt, egy évvel később ismét az első helyen végzett, s immár négyszeres bajnokként a legsikeresebb vidéki klubbá vált.

A következő idény ráadásul fantasztikusan kezdődött a csapat számára, és (az FTC után) második magyar csapatként bejutott a Bajnokok Ligája főtáblájára. Ehhez a svéd Kalmar FF-en, az észt Levedia Tallinnon és a bolgár Levszki Szófián kellett túljutnia. A csoportkörben azonban az olasz Fiorentina, a francia Lyon és az angol Liverpool túl erősnek bizonyult, és végül pont nélkül búcsúzott a Loki.

10 év, hat szövetségi kapitány

A válogatott ellenben nem könyvelhetett el hasonló sikereket a 2000-es években. A nemzeti csapat Bicskei Bertalannal vágott neki a 2002-es világbajnokság selejtezőjének. Magyarország a csalódást jelentő negyedik, utolsó előtti helyen végzett, így a szövetségi kapitánynak távoznia kellett, akinek a helyét Gellei Imre vette át. Ő sem tudott csodát tenni, a válogatott ismét negyedik lett az ötből, így a 2004-es Európa-bajnokságra sem jutott ki.

Az újabb kudarc után a német Lothar Matthäus került a kispadra, és bár a válogatott újfent a 4. helyen végzett a 2006-os vb selejtezőjében, abban az időszakban olyan csapatok ellen játszott felkészülési mérkőzést, mint Brazília, Németország, Franciaország és Argentína. Ezzel együtt a legtöbbeknek talán az ugrik be elsőként, hogy a német szakvezető milyen sok játékost kipróbált a nemzeti csapatban.

Ezt követően Bozsik Péter, majd Várhidi Péter irányította a válogatottat – kevés sikerrel. A magyarok hét csapatból az utolsó előtti helyen végeztek az Eb-selejtezőben, ami történelmi mélypont volt – korábban ugyanis egyszer sem volt még hatodik a csapat bármilyen selejtezőben.

Az évtized során a holland Erwin Koeman lett a hatodik szövetségi kapitányunk. Bár a pótselejtezőt érő 2. helytől csak három pontra volt a válogatott, a bravúr akkor sem jött össze. Végül a 4. helyen végzett a csapat, így lemaradt a dél-afrikai vb-ről is.

A hosszú, borús időszak után azonban elkezdett kitisztulni az ég, és a 2010-es években újra nagy tornán szerepelt a magyar csapat. Sőt még a klubcsapataink is értek el remek eredményeket.

A kép forrása: dvsc.hu
Régóta várt siker a 2010-es években
Felejthetetlen emlék Felejthetetlen élménnyel gazdagodtak a magyar labdarúgást szeretők az 2010-es években. Az is, aki már élt át hasonlót, és az is, aki először tapasztalhatta meg, milyen, amikor az egész ország extázisban ünnepel. Ebből már ki lehetett találni, hogy a 2016-os Európa-bajnokságról van szó. De ennyire azért ne szaladjunk előre. A válogatott a 2012-es Eb-selejtezőn […]
A MOL Fehérvár FC rövid története
A kezdetek Székesfehérvár első számú futballklubját 1941-ben alapították, akkor még Székesfehérvári Vadásztölténygyár SK néven. Első bajnoki mérkőzését a megyei bajnokságban, a Móri Bányász ellen játszotta az 1942–1943-as idényben, és 6:4-re győzött. Az együttes első alkalommal az 1957–1958-as idényben indult az NB II-ben, s rögtön 2:1-es győzelemmel mutatkozott be a Veszprém ellen. A csapat első másodosztályú […]
A Kaposvári Rákóczi FC rövid története
A kezdetek Ambrus János kaposvári pénzügy igazgatási díjnok és néhány más sportszerető ember alapította meg az egyesületet Rákóczi Sport Club néven, 1923. augusztus 15-én. A csapat első pályája a jelenlegi stadion helyén volt, amelyet „cukorgyári gödörként” emlegetettek. A csapat 1927-ben fúzióra lépett a Kaposvári Petőfi Atlétikai Clubbal. Onnantól már 11 szakosztállyal működött az egyesület Kaposvári […]
Megkezdődött a regisztráció A Futball Éjszakája programjaira
Már csak 1 hónap, és úja itt a Futball Éjszakája: 2019. szeptember 6-án egész nap pattog majd a labda az ország számos labdarúgó pályáján. Az előzetes jelentkezések alapján közel 40 helyszínen várják a futball szerelmeseit a résztvevő NB I-es, NB II-es, NB III-as és megyei alakulatok, akik rengeteg programmal – köztük sportfoglalkozásokkal, stadionlátogatással, versenyekkel, kispályás […]
Még több hír

Iratkozz fel, hogy értesíthessünk ha regisztrálhatsz a programokra

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot