Kudarccal indult, de pozítívan zárultak a húszas évek a magyar labdarúgásban
2018-08-06

Rosszul indultak az 1920-as évek a központi nagyhatalmak számára (Ausztria, Bulgária, Magyarország, Németország és Törökország), ugyanis a NOB döntése alapján ezeknek az országoknak a sportolói nem vehettek részt az 1920-as olimpián, ráadásul Budapestet megfosztották a rendezés jogától.

Négy évvel később azonban már feloldották ezt a szabályozást, és a szűkös anyagi helyzet ellenére 22-fős keret képviselte hazánkat Párizsban, ahová az MLSZ a játékosokat saját pénzén, állami támogatás nélkül küldte ki. A válogatott a nyolcaddöntőig jutott, ahol Egyiptom ellen kapott ki 3-0-ra, aminek köszönhetően a szövetségi kapitány lemondott, és az MLSZ elnöke is távozott.

1924-ben játszotta a csapat a 100. válogatott találkozóját, Franciaországot vertük 1-0-ra.

Meghatározó esztendőnek számított 1926, ekkor vált profivá a hazai labdarúgás. Azért volt jelentős ez a lépés, mert a húszas években elindult kivándorlás hatására a válogatottba csak szerényebb képességű futballisták jutottak szóhoz, ami sok kudarcot hozott. Az MLSZ mellett megalakult egy 24 tagú szövetség is, ami a legjobb csapatokat foglalta magába. A bajnoki rendszer átalakult: első-, másod- és harmadosztályba sorolták a klubokat. Ennek köszönhetően fejlődésnek indult a hazai bajnokság, több külföldön játszó tehetség hazatért.

Mai fejjel felfoghatatlan siker született 1927-ben, 13-1-re vertük a franciákat válogatott mérkőzésen, ahol Takács II József 16 éves rekordot állított be: lábtörésből felépülve 6 gólt rúgott a galloknak. Erre egyébként korábban egyszer volt példa: Schlosser Imre a svájciak ellen szerzett egy hatost.

A húszas évek végén először szerveztek nemzetközi labdarúgókupát Ausztria, Csehszlovákia, Magyarország, Jugoszlávia, Olaszország és Svájc részvételével. Az Európa Kupát Olaszország nyerte, miután legyőzte hazánkat a döntőben.

Földessy János 1928-ban kapott szövetségi kapitányi kinevezést, s mivel csak 6 mérkőzésen vezette a válogatottat, így nem  feltétlenül ezért, hanem jóval inkább szakértői és újságírói munkájáért maradt emlékezetes az ő szerepvállalása. Földessy 1909-től archiválta ugyanis labdarúgásunk történetét, amit egy évkönyvben foglalt össze, ez volt a magyar foci első ilyen alkotása.

Ismét kinyitnak a stadionok a Futball Éjszakáján szeptember 4-én
Színész–Újságíró Rangadó Sényőn, exkluzív BL-kiállítás a Ferencvárosnál, stadiontúra, e-sport verseny az MTK-nál, Unokák–Nagypapák kispályás verseny, Papválogatott–Médiaválogatott gálamérkőzés Szegeden, szurkolói ankét, buborékfoci a III. Kerületnél, stadiontúra, Foot Darts-verseny, Közélet–Művészválogatott gálamérkőzés Győrben. Többek között ilyen és ehhez hasonló programok várják az érdeklődőket a Futball Éjszakáján, amelyet szeptember 4-én rendezünk meg immár a harmadik alkalommal. A labdarúgás ünnepéhez […]
Szeptember 4-én Futball Éjszakája
Budapest, 2020. augusztus 17. – NB I-es, NB II-es, NB III-as és megyei bajnokságokban szereplő futballklubok is megnyitják kapuikat 2020. szeptember 4-én, pénteken, a Futball Éjszakáján. Idén immár a harmadik alkalommal rendezik meg a labdarúgás ünnepét, az érdeklődők többek között sportfoglalkozásokon vehetnek részt, bejárhatják kedvenc csapatuk stadionját, vagy akár összemérhetik tudásukat játékos feladatok során a […]
Az ETO FC Győr rövid története
A kezdetek A klubot 1904-ben alapították Győri Vagyongyár ETO néven. Első alkalommal az 1907–1908-as idényben indult hivatalos bajnokságban, méghozzá a Vidéki bajnokság Nyugati kerületében. A csapat az első hét évben ötször az első, kétszer a második helyen végzett. A következő években is jól szerepelt az együttes, ám egészen 1937-ig várni kellett, míg a győriek feljutottak […]
A Zalaegerszegi TE rövid története
A kezdetek A Zalaegerszegi Torna Egyletet 1920-ban alapították. A csapat színe a kezdetekben fekete-fehér volt, majd zöld-fehér. Jelenlegi, kék-fehér összeállítását az 1950-es évektől használja. Az együttes a kezdetekben a harmadosztályban szerepelt, ahol 1931-ben második helyen végzett. Egy évvel később a dobogó legalsó fokára állhattak fel a zalaegerszegi futballisták, majd 1934-ben megszületett az első bajnoki cím. […]
Még több hír

Iratkozz fel, hogy értesíthessünk ha regisztrálhatsz a programokra

    Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot