A DVSC rövid története
2019-08-25

A DVSC jelenleg az NB I-ben szerepel, és az előző idényben a 3. helyen végzett.

A kezdetek

A DVSC elődje 1902. március 12-én jött létre Egyetértés Football Club néven. Soraiban 1920-ig kizárólag a MÁV műhelyi dolgozók futballozhattak, akik összecsapásaikat kezdetben a Falógernek nevezett térségtől északra fekvő grundon rendezték, szigorúan a munkaidő letelte után. Az első mérkőzéseken már piros-fehérbe öltözve kergették a labdát.

A vasutas klub 1908-ban kapta első, selyemből készült zászlaját a MÁV-tól, rajta piros és fehér színű mezőkben lant és szárnyaskerék látható, valamint az Egyetértés név olvasható. Onnantól 1925-ig piros-fehér volt az egyesület hivatalos színe, utána viszont többször változott.

1916–1917: a klub először vett részt szervezett bajnokságban a Hadibajnokság Északi Kerületében.

1926: létrejött a Bocskai FC, amely másfél évtizeden át Debrecen legjobb labdarúgócsapata volt, míg a DVSC csak alacsonyabb osztályokban szerepelt.

1940: a DVSC a város első számú labdarúgócsapatává vált.

Az első NB I-es szereplés

1942–1943: a csapat története során először jutott fel az NB I-be. A DVSC számos elsőrangú játékos gyűjtőhelye lett, akik közül többen a válogatottba is bekerültek.

1948–1949: a csapat neve Debreceni Vasutas Sportegyesületre (DVSE) változott. A csapat az utolsó helyen végzett az NB I-ben, így kiesett, és tíz évig nem jutott vissza az élvonalba.

1949–1955: a klubot Debreceni Lokomotívra keresztelték át, és megszületett a „LOKI” becenév. A csapat 1956–1979 között újból Debreceni Vasutas Sport Club néven szerepelt.

1967: bekövetkezett a DVSC legnagyobb kudarca – a harmadosztályba került, s egészen 1979-ig kell várni arra, hogy a csapat ismét feljusson az NB I-be.

A sikerkorszak

1993: az NB I-be történő feljutással kezdetét vette a LOKI sikerkorszaka. A DVSC 1999-ben megnyerte a Magyar Kupát. A debreceniek első vidéki csapatként sporttörténelmet írtak, és 2005–2007 között sorozatban háromszor is megszerezték a bajnoki aranyat. Az együttes 2008-ban elhódítottak a Magyar Kupát, majd 2009-ben és 2010-ben újra bajnok lett. Időközben a Bajnokok Ligájában és az Európa-ligában is csoportkörig jutott.

2012-ben veretlenül nyert bajnokságot, egyúttal kupagyőztes is lett, egy évvel később pedig megvédte a címét a sorozatban. A csapat 2014-ben hetedszer lett magyar bajnok.

Összesítve: a DVSC 7-szer lett bajnok, 6-szor kupagyőztes, 5-ször pedig Szuperkupa győztes.

A klub színeiben a legtöbb mérkőzést Dombi Tibor játszotta (437), a legtöbb gólt pesig Sándor Tamás szerezte (88).

A csapatról bővebb információt IDE kattintva találhatsz, a klub Facebook-oldalát IDE kattintva érheted el.

Ismét kinyitnak a stadionok a Futball Éjszakáján szeptember 4-én
Színész–Újságíró Rangadó Sényőn, exkluzív BL-kiállítás a Ferencvárosnál, stadiontúra, e-sport verseny az MTK-nál, Unokák–Nagypapák kispályás verseny, Papválogatott–Médiaválogatott gálamérkőzés Szegeden, szurkolói ankét, buborékfoci a III. Kerületnél, stadiontúra, Foot Darts-verseny, Közélet–Művészválogatott gálamérkőzés Győrben. Többek között ilyen és ehhez hasonló programok várják az érdeklődőket a Futball Éjszakáján, amelyet szeptember 4-én rendezünk meg immár a harmadik alkalommal. A labdarúgás ünnepéhez […]
Szeptember 4-én Futball Éjszakája
Budapest, 2020. augusztus 17. – NB I-es, NB II-es, NB III-as és megyei bajnokságokban szereplő futballklubok is megnyitják kapuikat 2020. szeptember 4-én, pénteken, a Futball Éjszakáján. Idén immár a harmadik alkalommal rendezik meg a labdarúgás ünnepét, az érdeklődők többek között sportfoglalkozásokon vehetnek részt, bejárhatják kedvenc csapatuk stadionját, vagy akár összemérhetik tudásukat játékos feladatok során a […]
Az ETO FC Győr rövid története
A kezdetek A klubot 1904-ben alapították Győri Vagyongyár ETO néven. Első alkalommal az 1907–1908-as idényben indult hivatalos bajnokságban, méghozzá a Vidéki bajnokság Nyugati kerületében. A csapat az első hét évben ötször az első, kétszer a második helyen végzett. A következő években is jól szerepelt az együttes, ám egészen 1937-ig várni kellett, míg a győriek feljutottak […]
A Zalaegerszegi TE rövid története
A kezdetek A Zalaegerszegi Torna Egyletet 1920-ban alapították. A csapat színe a kezdetekben fekete-fehér volt, majd zöld-fehér. Jelenlegi, kék-fehér összeállítását az 1950-es évektől használja. Az együttes a kezdetekben a harmadosztályban szerepelt, ahol 1931-ben második helyen végzett. Egy évvel később a dobogó legalsó fokára állhattak fel a zalaegerszegi futballisták, majd 1934-ben megszületett az első bajnoki cím. […]
Még több hír

Iratkozz fel, hogy értesíthessünk ha regisztrálhatsz a programokra

    Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot