A kecskeméti labdarúgás rövid története
2019-07-24

A kezdetek

A kecskeméti labdarúgás több állomáson ment keresztül, így ezúttal nemcsak a Kecskeméti TE-re fókuszálunk, hanem röviden bemutatjuk a város futballtörténetét is.

A Kecskeméti Testedző Egyesület 1911-ben alakult, a klub elsősorban a helyi munkásoknak teremtett sportolási lehetőséget.

A KTE első mérkőzését 1911. augusztus 15-én játszotta, a Kecskeméti Sport Clubtól szenvedett egygólos vereséget. Egy évvel később Hajdu Sándor lett az elnök, 1913. június 29-én a csapat egyesült a KSC-vel.

Az egyesület saját pálya építését határozta el 1922-ben. Kovács Gyula, Dömötör Pál és mások adományaiból a mai Műkertvárosban található létesítményt 1926 április 11-én avatták fel egy Ceglédi MOVE elleni mérkőzéssel. A csapat 1945. október 28-tól Kecskemét belvárosához közelebb, a Noszlopy Gáspár Park melletti pályán játszotta mérkőzéseit.

Először az NB II-ben

Az 1946–1947-es volt az első NB II-es szezon a csapat történetében.

Az első magyar totószelvényen (1947 október 5.) szerepelt a KTE–Magyar Textil mérkőzés is, mely döntetlennel zárult.

A csapat 1964-ben a megyei bajnokságba esett vissza, de 1966-ban már ismét az NB II-be (akkor harmadosztály) jutott fel, ahol két idényt játszott végig. Azt követően kisebb visszaesés következett be a klub életében.

A KTE az 1973–1974-es idényben újra NB II-es volt, de a 14. hely nem volt elég a bennmaradáshoz. Szigorú fegyelmi vizsgálat és osztályozók után, 1978-ban ismét kiesett a megyei bajnokságba.

A KTE 1995-ben harmadik alkalommal jutott fel a másodosztályba, miután megnyerte az NB III Alföld csoportját.

A KTE és a KSC-RSC névleges egyesüléséből 1999-ben létrejött a KFC (Kecskeméti Futball Club). A csapatot működtető Kft. főszponzora az ismert vállalkozó Jámbor János lett. Jámbor 2003-ban kiszállt a kecskeméti labdarúgásból, s annak játékjogát átruházta az újjáélesztett Vasasra.

A Kispest Honvéd volt tulajdonosi köre, élén Koncz Lászlóval és Vida Pállal 2003 nyarán megvásárolta az NB I/B-ben szereplő Büki TK-t működtető Kft.-t. Az indulás jogát végül a Kecskemét kapta meg.

NB I-es szereplés mellé kupagyőzelem

Az egyesület és labdarúgó szakosztálya közel 100 éves fennállása során hosszú ideig nem tudott a másodosztálynál feljebb lépni, azonban a 2007–2008-as szezonban – első kecskeméti csapatként – megszerezte az NB II Keleti Csoportjának bajnoki címét. Utána az 5., 10., 12., 5., 7., és a 10. helyen végzett az élvonalban.

A csapat 2011-ben megnyerte a Magyar Kupát, egy évvel később pedig ezüstérmes lett a Ligakupában.

Bár az együttes a középmezőnyben végzett a 2015–2016-os idényben, nem kapott licencet, így csak a megyei bajnokságban tudott elindulni. Azóta már feljutott az NB III-ba, ahol az előző idényben a 9. helyen végzett.

A csapatról bővebb információt IDE kattintva találhatsz, a klub Facebook oldalát IDE kattintva érheted el.

Ismét kinyitnak a stadionok a Futball Éjszakáján szeptember 4-én
Színész–Újságíró Rangadó Sényőn, exkluzív BL-kiállítás a Ferencvárosnál, stadiontúra, e-sport verseny az MTK-nál, Unokák–Nagypapák kispályás verseny, Papválogatott–Médiaválogatott gálamérkőzés Szegeden, szurkolói ankét, buborékfoci a III. Kerületnél, stadiontúra, Foot Darts-verseny, Közélet–Művészválogatott gálamérkőzés Győrben. Többek között ilyen és ehhez hasonló programok várják az érdeklődőket a Futball Éjszakáján, amelyet szeptember 4-én rendezünk meg immár a harmadik alkalommal. A labdarúgás ünnepéhez […]
Szeptember 4-én Futball Éjszakája
Budapest, 2020. augusztus 17. – NB I-es, NB II-es, NB III-as és megyei bajnokságokban szereplő futballklubok is megnyitják kapuikat 2020. szeptember 4-én, pénteken, a Futball Éjszakáján. Idén immár a harmadik alkalommal rendezik meg a labdarúgás ünnepét, az érdeklődők többek között sportfoglalkozásokon vehetnek részt, bejárhatják kedvenc csapatuk stadionját, vagy akár összemérhetik tudásukat játékos feladatok során a […]
Az ETO FC Győr rövid története
A kezdetek A klubot 1904-ben alapították Győri Vagyongyár ETO néven. Első alkalommal az 1907–1908-as idényben indult hivatalos bajnokságban, méghozzá a Vidéki bajnokság Nyugati kerületében. A csapat az első hét évben ötször az első, kétszer a második helyen végzett. A következő években is jól szerepelt az együttes, ám egészen 1937-ig várni kellett, míg a győriek feljutottak […]
A Zalaegerszegi TE rövid története
A kezdetek A Zalaegerszegi Torna Egyletet 1920-ban alapították. A csapat színe a kezdetekben fekete-fehér volt, majd zöld-fehér. Jelenlegi, kék-fehér összeállítását az 1950-es évektől használja. Az együttes a kezdetekben a harmadosztályban szerepelt, ahol 1931-ben második helyen végzett. Egy évvel később a dobogó legalsó fokára állhattak fel a zalaegerszegi futballisták, majd 1934-ben megszületett az első bajnoki cím. […]
Még több hír

Iratkozz fel, hogy értesíthessünk ha regisztrálhatsz a programokra

    Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot