Újpesti uralom az 1970-es években
2019-07-17

Történelmi kudarc után felemelkedés

Megannyi sikert hoztak magukkal az 1960-as évek. Bár úgy tűnt, szomorú esztendők várnak labdarúgásunkra, miután a válogatott 4:1-es történelmi vereséget szenvedett a csehszlovákoktól a világbajnoki selejtezőn 1969 decemberében, hamar kiderült, messze nem áldozott le még a csillagunk.

A nemzeti csapat is több kiemelkedő eredményt produkált az 1970-es években, de klubcsapataink is gyakran sokáig meneteltek a nemzetközi kupaporondon.

Válogatottat számára az 1972-es esztendő kiugróan jól sikerült. Az együttes az Európa-bajnokságon sokáig jól menetelt, ám a legjobb négy között vereséget szenvedett a Szovjetuniótól, majd a bronzmérkőzésen a belgáktól, így a 4. helyen zárt. A keretben többek között olyan futballisták kaptak helyet, mint Géczi István, Kű Lajos, Páncsics Miklós, Bene Ferenc, Zámbó Sándor, Albert Flórián vagy éppen Dunai Antal. Bár akkor még nem lehetett sejteni, azt követően 44 évet kellett várni, hogy a válogatott ismét szerepeljen a kontinenstornán.

Olimpiai ezüst

Az olimpián azonban még jobban teljesített a csapat, amely az 1964-es és 1968-as siker után címvédőként utazhatott a müncheni játékokra. Bár a keret átalakult, nagy volt az elvárás. Nem is okozott csalódást Illovszky Rudolf legénysége, amely előbb Dániát, Iránt és Brazíliát előzte meg csoportjában, majd a következő körben Mexikó, Kelet- és Nyugat-Németország előtt végzett a kvartett élén, így bejutott a döntőbe. A fináléban azonban Lengyelország 2–1-re győzött, így a magyarok ezüstéremmel zártak.

A válogatott az 1974-es világbajnokságról óriási pechjel maradt le. A selejtezőben hiába szerzett ugyanannyi pontot, mint Svédország és Ausztria, rosszabb gólkülönbsége miatt nem jutott a nyugatnémet tornára. A csapat az 1976-os Eb-ről is lemaradt, mivel a selejtezőben a 2. helyen végzett Wales mögött.

Az 1978-as argentin világbajnokságra ellenben kijutottak a magyarok, a szereplés azonban nem sikerült túl jól. Hiába volt a fedélzeten többek között Gujdár Sándor, Zombori Sándor, Fazekas László, Nyilasi Tibor, Törőcsik András, Várady Béla és Martos Győző is, Baróti Lajos legénysége Olaszországtól, Argentínától és Franciaországtól is kikapott.

Félelmetes újpesti támadósor

Ami a klubcsapatainkat illeti, az Újpesti Dózsa uralta az évtizedet, ráadásul a Fazekas–Göröcs–Bene–Dunai II–Zámbó csatársor egész Európát rettegésben tartotta. Fazekas László és Dunai II Antal ezüstcipős is lett, arról már nem is szólva, hogy később Fekete László Törőcsik András is csatlakozott a csapathoz. Az újpestiek a nyolc bajnoki címük mellé két kupagyőzelmet is bezsebeltek, míg a Bajnokcsapatok Európa-kupájában a negyeddöntőig meneteltek 1972-ben és 1973-ban, egy évvel később pedig a Bayern München ellen az elődöntőben estek ki.

KEK-döntőben a Ferencváros

A legnagyobb nemzetközi sikert azonban a Ferencváros érte el. A csapat 1972-ben az elődöntőig jutott az UEFA-kupában, ahol az angol Wolverhampton állította meg, 1975-ben viszont döntőt játszott a Kupagyőztesek Európa-kupájában (KEK), ám az ukrán Dinamo Kijevet nem tudta legyőzni.

Az MTK a KEK-ben jutott el a legjobb nyolc közé 1977-ben, míg a Bp. Honvéd az UEFA-kupában, 1979-ben.

A kiemelkedő nemzetközi eredmények ezzel még nem értek véget, a következő évtized is számos sikert tartogatott a klubcsapatok és a válogatott számára is.

Az első kép forrása: magyarfutball.hu
A második kép forrása: fourfourtwo.hu (a képen balról jobbra: Fazekas, Göröcs, Bene, Dunai, Zámbó, az újpestiek megállíthatatlan támadósora)
Ismét kinyitnak a stadionok a Futball Éjszakáján szeptember 4-én
Színész–Újságíró Rangadó Sényőn, exkluzív BL-kiállítás a Ferencvárosnál, stadiontúra, e-sport verseny az MTK-nál, Unokák–Nagypapák kispályás verseny, Papválogatott–Médiaválogatott gálamérkőzés Szegeden, szurkolói ankét, buborékfoci a III. Kerületnél, stadiontúra, Foot Darts-verseny, Közélet–Művészválogatott gálamérkőzés Győrben. Többek között ilyen és ehhez hasonló programok várják az érdeklődőket a Futball Éjszakáján, amelyet szeptember 4-én rendezünk meg immár a harmadik alkalommal. A labdarúgás ünnepéhez […]
Szeptember 4-én Futball Éjszakája
Budapest, 2020. augusztus 17. – NB I-es, NB II-es, NB III-as és megyei bajnokságokban szereplő futballklubok is megnyitják kapuikat 2020. szeptember 4-én, pénteken, a Futball Éjszakáján. Idén immár a harmadik alkalommal rendezik meg a labdarúgás ünnepét, az érdeklődők többek között sportfoglalkozásokon vehetnek részt, bejárhatják kedvenc csapatuk stadionját, vagy akár összemérhetik tudásukat játékos feladatok során a […]
Az ETO FC Győr rövid története
A kezdetek A klubot 1904-ben alapították Győri Vagyongyár ETO néven. Első alkalommal az 1907–1908-as idényben indult hivatalos bajnokságban, méghozzá a Vidéki bajnokság Nyugati kerületében. A csapat az első hét évben ötször az első, kétszer a második helyen végzett. A következő években is jól szerepelt az együttes, ám egészen 1937-ig várni kellett, míg a győriek feljutottak […]
A Zalaegerszegi TE rövid története
A kezdetek A Zalaegerszegi Torna Egyletet 1920-ban alapították. A csapat színe a kezdetekben fekete-fehér volt, majd zöld-fehér. Jelenlegi, kék-fehér összeállítását az 1950-es évektől használja. Az együttes a kezdetekben a harmadosztályban szerepelt, ahol 1931-ben második helyen végzett. Egy évvel később a dobogó legalsó fokára állhattak fel a zalaegerszegi futballisták, majd 1934-ben megszületett az első bajnoki cím. […]
Még több hír

Iratkozz fel, hogy értesíthessünk ha regisztrálhatsz a programokra

    Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot