Az SBTC rövid története
2019-07-17

1920. május 13-án született meg a munkások sportköre, a Salgótarjáni Torna Club (STC, innen a Stécé elnevezés). A klub címerében már akkor ott volt a két, egymással keresztező kalapács.

A friss klub pár év múlva, elnyerte a Salgótarjáni Kőszénbánya RT támogatását, és megszületett a legendás, máig is igen jól csengő SBTC név, amely akkor még a Salgótarjáni Bányatelepi Torna Club rövidítése volt. Ma pedig a Salgótarjáni Barátok Torna Club.

Négyszer a kupadöntőben

Az egyesület egyre nagyobb sikereket ért el az elkövetkező évtizedekben. Az első bányászklub volt, amely a legmagasabb vonalban szerepelhetett 1935-ben, amikor is alapító tagja volt a Nemzeti Bajnokság első osztályának.

Azt követően 1980-ig csak ritkán hiányzott az élvonalból. A fekete-fehér színű együttes négyszer (ha beleszámítjuk az 1956-os, félbeszakadt bajnokságot, akkor ötször) szerezte meg a vidék legjobbja címet. Az SBTC négyszer jutott be a Magyar Kupa döntőjébe, igaz, egyszer sem nyerte meg.

Irány a nemzetközi porond!

A legnagyobb sikert az 1971–1972-es idényben érte el Moór Ede vezetőedző és Szabó Géza edző vezetése alatt. A csapat az NB I-ben a harmadik helyen végzett, és az UEFA-kupában is indulhatott. Igaz, az AEK Athén korán véget vetett az álmoknak.

A nógrádi szénbányászat folyamatos leépítése miatt a klub a Salgótarjáni Barátság Torna Club nevet vette fel 1988-tól. A csapat nem sokkal később kiesett az NB I-ből, majd az NB II-ből is, igaz, 1995-ben és 1999-ben is közel került ahhoz, hogy az élvonalban szerepeljen. Végül nem sikerült a feljutás, sőt a második alkalommal még a másodosztálytól is visszalépett a klub a rossz anyagi helyzete miatt.

Az együttes az NB III Mátra-csoportjában a 11. helyen végzett az 1999–2000-es idényben, így kiesett. A visszalépések miatt azonban indulhatott volna az osztályban, ám nem tudta vállalni, így története során először a megyei I. osztályban kezdte a szezont. Azóta fel-le ingázott az osztályok között. Az előző idényben azonban óriási pechje volt a csapatnak, mert bár ugyanannyi pontja volt mint a Tállyának, végül a 14. helyen végzett, és nem tudott bent maradni az NB III-ban. Persze az SBTC-t nem olyan fából faragták, amely csak úgy feladná, így a következő évben ismét a feljutásért harcol majd.

A csapatról bővebb információt IDE kattintva találhatsz, a klub Facebook oldalát IDE kattintva érheted el.

Ismét kinyitnak a stadionok a Futball Éjszakáján szeptember 4-én
Színész–Újságíró Rangadó Sényőn, exkluzív BL-kiállítás a Ferencvárosnál, stadiontúra, e-sport verseny az MTK-nál, Unokák–Nagypapák kispályás verseny, Papválogatott–Médiaválogatott gálamérkőzés Szegeden, szurkolói ankét, buborékfoci a III. Kerületnél, stadiontúra, Foot Darts-verseny, Közélet–Művészválogatott gálamérkőzés Győrben. Többek között ilyen és ehhez hasonló programok várják az érdeklődőket a Futball Éjszakáján, amelyet szeptember 4-én rendezünk meg immár a harmadik alkalommal. A labdarúgás ünnepéhez […]
Szeptember 4-én Futball Éjszakája
Budapest, 2020. augusztus 17. – NB I-es, NB II-es, NB III-as és megyei bajnokságokban szereplő futballklubok is megnyitják kapuikat 2020. szeptember 4-én, pénteken, a Futball Éjszakáján. Idén immár a harmadik alkalommal rendezik meg a labdarúgás ünnepét, az érdeklődők többek között sportfoglalkozásokon vehetnek részt, bejárhatják kedvenc csapatuk stadionját, vagy akár összemérhetik tudásukat játékos feladatok során a […]
Az ETO FC Győr rövid története
A kezdetek A klubot 1904-ben alapították Győri Vagyongyár ETO néven. Első alkalommal az 1907–1908-as idényben indult hivatalos bajnokságban, méghozzá a Vidéki bajnokság Nyugati kerületében. A csapat az első hét évben ötször az első, kétszer a második helyen végzett. A következő években is jól szerepelt az együttes, ám egészen 1937-ig várni kellett, míg a győriek feljutottak […]
A Zalaegerszegi TE rövid története
A kezdetek A Zalaegerszegi Torna Egyletet 1920-ban alapították. A csapat színe a kezdetekben fekete-fehér volt, majd zöld-fehér. Jelenlegi, kék-fehér összeállítását az 1950-es évektől használja. Az együttes a kezdetekben a harmadosztályban szerepelt, ahol 1931-ben második helyen végzett. Egy évvel később a dobogó legalsó fokára állhattak fel a zalaegerszegi futballisták, majd 1934-ben megszületett az első bajnoki cím. […]
Még több hír

Iratkozz fel, hogy értesíthessünk ha regisztrálhatsz a programokra

    Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot